Nvidia ruvar världens största bolag - sviterna från AI-revolutionen
Här är artikeln omskriven på ett reflekterande och insiktsfullt sätt för den svenska marknaden:

Nvidia tar över Microsoft som världens mest värdefulla publika bolag

I en närmast osannolik värdestegring har den tidigare relativt okända chipstillverkaren Nvidia gått om Microsoft och blivit världens mest värdefulla publika bolag med en marknadsvärdering på över 3,3 biljoner kronor. Företagets aktie har ökat mer än niondubbelt sedan slutet av 2022, drivet av den enorma framgången för generativ AI-teknik.

Nvidia, grundat 1991, var länge en relativt anonym aktör känd främst för sina grafikkort för datorspel. Men på senare år har bolaget blivit pjäsen alla tech-jättar slåss om i jakten på att utveckla nästa generations AI-system. Nvidias processorer är marknadsledande för att träna och köra stora språkmodeller som ChatGPT och liknande AI-tjänster. Över 80% av alla AI-processorchips som används i molndatacenter kommer från Nvidia.

Den osannolika uppgången inleddes för drygt två år sedan när marknaden började inse Nvidias centrala roll i AI-revolutionen. I maj 2024 meddelade bolaget att intäkterna från deras datacenter-verksamhet, där AI-chippsen ingår, ökade med 427% jämfört med året innan, och nu står för 86% av de totala intäkterna.

Nvidias grundare och VD Jensen Huang har sett sin bruttoförmögenhet svälla till närmare 1,2 biljoner kronor på bara fem år, och är nu en av världens rikaste personer. En summa som närmast ter sig absurd för ett bolag som för bara några år sedan ansågs verka inom en relativt trång nischverksamhet.

Den vilda värdestegringen har fått effekten att Nvidia, som bara några månader in på 2024 passerade Apple och blev världens näst största bolag efter Microsoft, nu alltså tagit klivet förbi även mjukvaru-jätten. För den som följt techvärlden de senaste decennierna är det en närmast osannolik utveckling med tanke på Microsofts enorma dominans och närvaro inom molntjänster, operativsystem, produktivitetsprogram och spel.

Samtidigt har Microsoft själva tjänat stora pengar på AI-boomen genom sitt samarbete med OpenAI och integrationen av deras språkmodeller i viktiga produkter som Office och Windows. Microsoft är en av Nvidias största kunder för AI-processorer till sin molntjänst Azure. Bolaget lanserade nyligen en ny generation bärbara datorer specialbyggda för att kunna köra Microsofts "Copilot+" AI-system.

Enligt Goldman Sachs senaste analytiker-rapport väntas Nvidia:s intäktskurva plana ut de kommande åren, men från nuvarande rekordnivåer. På sikt spås AI-tekniken omforma i stort sett alla branscher. Vem som leder den utvecklingen och hur framtiden för de stora teknikbolagen kommer se ut återstår att se.

Nvidias historiska aktieuppgång har varit så snabb att de ännu inte är en del av den prestigefyllda Dow Jones-indexet för de 30 största publika bolagen i USA. I samband med deras senaste kvartalsrapport meddelade företaget dock att de delar upp aktien 10 gånger för att öka likviditeten - en klassisk manöver för att öka möjligheterna att bli uppvaktade till indexet.

Slutsats

Nvidias plötsliga framgång och historiska värdeökning är ett lysande exempel på hur snabbt saker kan förändras i teknikbranschen när ny banbrytande teknologi slår igenom på bred front. Från att ha varit en relativt liten och obskyrnischtillverkare av grafikkort har företaget på några år förvandlats till epicentrum för AI-revolutionen.

Den brinnande frågan är vilken inverkan den generativa AI-tekniken kommer ha på samhället i stort framöver, och vilka som blir morgondagens vinnare och förlorare i den nya världsordningen. En sak är säker - omställningen redan har inletts, och takten kommer bara att öka ytterligare under de kommande åren.