Apples nya trådlösa CarPlay – Baktankar och framsteg

Apple har pratat om nästa generations CarPlay i två års tid, men än så länge utan mycket att visa upp. Det nya systemet är tänkt att förena alla bilens skärmar, inklusive instrumentpanelen, men hittills har endast Aston Martin och Porsche sagt att de kommer att lansera bilar med systemet, utan några specifika datum.

Bilbranschens respons på Apples vision har överlag varit ganska sval. När jag intervjuar bilchefer på Decoder-podcasten verkar de flesta ganska skeptiska till att låta Apple komma emellan dem och deras kunder. "Vi har Apple CarPlay", sa Mercedes-Benz vd Ola Källenius till mig i april. "Om du för vissa funktioner känner dig bekvämare med det och vill växla fram och tillbaka, varsågod. Men att ge upp hela cockpiten - i vårt fall en passagerarskärm och allt - till någon annan? Svaret är nej."

Denna skepticism verkar ha fått genomslag hos Apple, som på WWDC 2024 publicerade två videor som detaljerat beskriver arkitekturen och designen för nästa generations CarPlay. Båda videorna tydliggjorde att biltillverkarna kommer att ha stor kontroll över hur saker ser ut och fungerar, och de kommer till och med att kunna använda sina egna gränssnitt för olika funktioner med hjälp av något som kallas "punch-through UI". Resultatet är en approach till CarPlay som är mycket mindre "Apple kör din bil" och mycket mer "Apple har byggt ett designverktyg för biltillverkare att använda som de vill".

Idag är CarPlay i princip bara en andra skärm för din mobiltelefon - du ansluter till bilen och telefonen skickar en videoström till bilen. Därför fungerar de där billiga trådlösa CarPlay-dongorna - de är bara trådlösa displayadaptrar i grunden.

Men för att integrera saker som hastighetsmätare och klimatkontroller behöver CarPlay faktiskt samla in data från bilen, visa den i realtid och kunna styra olika funktioner som värme och luftkonditionering direkt. För nästa generations CarPlay har Apple därför delat upp det i det de kallar "lager", där vissa kör på din iPhone medan andra kör lokalt i bilen så att de inte kraschar om telefonen kopplas bort. Och eftersom nästa generations CarPlay endast stödjer trådlösa anslutningar kommer frånkopplingar av telefonen att bli ett problem. "Stabiliteten och prestandan hos den trådlösa anslutningen är avgörande", säger Apples Tanya Kancheva när hon pratar om nästa gens arkitektur. Med tanke på att anslutningsproblem med CarPlay fortfarande är det vanligaste felet i nya bilar, och att trådlöst faktiskt har förvärrat problemet, är det något Apple behöver ha koll på.

Lokal och fjärrstyrd användarmiljö

Det finns två lager som körs lokalt i bilen, på lite olika sätt. Det finns "overlay UI" som har saker som blinkers och trippmätare. Dessa kan stillas men allt om dem körs helt och hållet på bilen och är i övrigt orörliga. Sedan finns det "local UI" som har saker som hastighetsmätare och varvräknare - saker relaterade till körning som behöver uppdateras hela tiden, basically. Biltillverkarna kan anpassa dessa på flera sätt - det finns olika stilar och layouter för mätare, från analoga till digitala, och de kan inkludera logotyper och så vidare. Intressant nog finns det bara ett teckensnittsval: Apples San Francisco, som kan modifieras på olika sätt men inte bytas ut.

Apples mål för nästa generations CarPlay är att den ska starta direkt - helst när föraren öppnar dörren - så tillgångarna för dessa lokala UI-element laddas ner till bilen från telefonen under parkopplingen. Biltillverkarna kan också uppdatera hur saker ser ut och skicka uppdaterade resurser via telefonen över tid - exakt hur och hur ofta är fortfarande lite oklart.

Sedan finns det vad Apple kallar "remote UI", som är allt som körs på din telefon: kartor, musik, resetips. Detta är mest som CarPlay idag, förutom att det nu kan köras på vilken annan skärm som helst i din bil.

Det sista lagret kallas "punch-through UI" och här är det som Apple ger efter mest för biltillverkarna. Istället för att komma med egna gränssnittslösningar för saker som backkameror och avancerade förarassistanssystem låter Apple helt enkelt biltillverkarna mata in sina befintliga system rakt in i CarPlay. När du lägger i backväxeln kommer gränssnittet bara att visa dig din bils backkamerabild, till exempel:

Allt detta hålls igång på 60 fps (eller högre, om bilsystemet stödjer det) av en ny dedikerad UI-timingkanal, och mycket av den underliggande komponeringen förlitar sig på OpenGL som körs på bilen själv.

Kompromisser för att nå framgång

Sammantaget är det mycket information och det känns som att Apple inser att biltillverkarna inte kommer att ge upp sina gränssnitt - särskilt inte som de redan har investerat i att designa den här typen av anpassade gränssnitt för sina naturliga system, varav många nu körs på Unreal Engine med massor av roliga animationer och har integrerade Googletjänster som Maps. Att låta biltillverkarna mata in dessa gränssnitt direkt i CarPlay kan möjligen snabba upp adoptionen - men det kan också skapa en misch-masch-gränssnittsmardröm.

Det sagt är det talande att ingen har sett något annat än renderingar av nästa generations CarPlay någonstans ännu. Vi får se hur det blir om den här Porsche- och Aston Martin-bilen någonsin dyker upp och om det i sin tur får fler att adoptera systemet.

För gemene man kanske detta nya CarPlay kan verka lite förvirrande. Men Apples ambition är att skapa ett mer fullt integrerat och sökföraruppkopplat gränssnitt för olika bilars skärmar och funktioner. Även om mycket kontroll ges åt biltillverkarna försöker Apple standardisera och samla mer saker i en gemensam miljö. Detta för att förhoppningsvis ge en smidigare och säkrare upplevelse för föraren. Hur väl detta lyckas får framtiden utvisa, men Apples senaste utspel visar på en vilja att både driva på utvecklingen och kompromissa för att faktiskt nå ut på marknaden den här gången.

Vanliga problem med CarPlay och lösningar

Många bilägare har upplevt att Apple CarPlay inte fungerar som det ska. Här är några vanliga problem och potentiella lösningar:

När CarPlay skärmen i bilen inte visar något

  • Kontrollera att din iPhone är kompatibel med CarPlay och har den senaste iOS-versionen
  • Se till att CarPlay är aktiverat i din bils inställningar
  • Prova att koppla ur och återansluta USB-kabeln eller återställa Bluetooth-anslutningen
  • Starta om både din iPhone och bilens infotainmentsystem

Om CarPlay fungerar ibland men inte alltid

Intermittenta problem med CarPlay kan bero på flera faktorer:

  • Dålig eller skadad USB-kabel (för trådbunden anslutning)
  • Störningar i Bluetooth-anslutningen (för trådlös CarPlay)
  • Programvarufel i antingen iPhone eller bilens system

Prova att uppdatera både din iPhone och bilens mjukvara till de senaste versionerna. Om problemen kvarstår, kontakta din bilhandlare eller Apple Support för ytterligare hjälp.

Med dessa förbättringar och felsökningstips hoppas Apple kunna minska antalet fall där CarPlay inte fungerar som det ska, och ge en mer sömlös upplevelse för bilförare som använder systemet. Framtiden för CarPlay ser lovande ut, men det återstår att se hur väl den nya generationen kommer att integreras i olika bilmodeller och hur pålitlig den trådlösa tekniken blir i praktiken.